Informácie o škole  >>  Školská jedáleň

Školská jedáleň

Anketa - hovorme o jedle

Dňa 26.11.2015 sme v našej školskej jedálni pripravili pre našich stravníkov, len žiakov, motivačnú prezentáciu toho, čo sme pre nich navarili počas troch mesiacov od začiatku školského roka. Krásnu nástenku s fotografiami  varených jedál z nových noriem a usmiatymi tvárami našich stravníkov, pre nás spravili pani vychovávateľky – Dana Bieliková a Zita Beznosková. Samozrejme vďaka patrí našim šikovným kuchárkam, ktoré jedlá skvelo pripravili. Zamerali sme  sa hlavne na receptúry z MSN pre rok 2015, ktoré sú obohatené o rôzne, pre deti menej známe suroviny a potraviny. V malej ankete žiaci odpovedali na 4 otázky:

  1. Všimli ste si nejakú zmenu v zložení jedálnych lístkov ?

  2. Si spokojný s výberom jedál podávaných v našej školskej jedálni?

  3. Chutia ti nové jedlá a prílohy, ktoré sa doteraz v školskej jedálni nevarili?

  4. Vieš, že naša jedáleň je zapojená do programu Školské mlieko a Školské ovocie?

     

    Zo 125 vrátených anketových lístkov sme sa dozvedeli, že môžeme byť spokojné.

    Žiaci odpovedali väčšinou pozitívne, aj keď sa našlo pár takých /7/, čo na všetky položené otázky odpovedali nie. Anketa nám dala spätnú informáciu od našich stravníkov o úrovni a kvalite nami poskytovaných služieb. Sme radi, že takmer 80% opýtaných je so stravou v školskej jedálni spokojných. Je to pre nás, pracovníčky školskej jedálne, tá najkrajšia odmena a motivácia do ďalšej práce.  Ďakujeme !

     

    Vedúca ŠJ, Bc. Darina Uhrinová

nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie Celý album ...
Pridal Marián Holica o 03.12.2015 16:00:18

Hovorme o jedle

ilustracny obrazok

   Nové materiálno spotrebné normy pre rok 2015 priniesli nové receptúry. Odvaha na prípravu nových jedál nám nechýba, chceme využiť nové možnosti, priblížiť sa novým trendom stravovania a modernej gastronómie.

    Ako vedúca Školskej jedálne rada zaraďujem nové normy do jedálnych lístkov. Chcem Vás oboznámiť s našimi skúsenosťami pri varení jedál podľa nových receptúr  za uplynulé tri mesiace. Odvarili sme ich už niekoľko z kategórie hlavných jedál z bravčového a hovädzieho mäsa,  hydiny a králika. Zaradili sme niekoľko polievok s pridaním tofu syra, nové prílohy k hlavným jedlám, zeleninové a ovocné šaláty, nápoje a nátierky. V prvom rade je potrebné stravníkov postupne oboznamovať s novými potravinami, ktoré ešte nepoznajú a tak im pomôcť si ich obľúbiť a prijať za svoje.

 

   Tofu syr rôznych príchutí sa najviac objavuje v polievkach a bezmäsitých hlavných jedlách. Vyskúšali sme polievku cesnakovú so zemiakmi a údeným tofu syrom, zeleninovú s droždím a tofu syrom. Tofu syr nebol pre našich stravníkov úplnou neznámou, lebo aj z noriem  z predchádzajúceho obdobia sme pripravovali polievku cibuľovú so zeleninou a tofu syrom. To isté platí aj o cíceri, ktorý naši stravníci už poznajú a chutí im. Pri príprave tofu syra sme ho vždy nakrájali na menšie kocky a orestovali na suchej panvici, čím sme dosiahli zvýraznenie jeho chuti a vône. Po tejto technologickej úprave sme ho vkladali do polievky. Takúto malú zmenu v technologickom postupe na prípravu jedlá, je možné s ľahkosťou obhájiť a polievky chutia žiakom aj dospelým stravníkom. Okrem spomínaných polievok sme varili: brokolicovo- karfiolovú, cícerovú so zeleninou a mäsom, tekvicovo - mrkvovú so zázvorom a drotársku.

 

   Z hlavných jedál oceňujeme nové normy na prípravu hydiny, ktoré sú obohatené o zeleninovú zložku z menej používaných druhov zeleniny, ako sú farebné papriky, cuketa, baklažán, drvené paradajky a iné.  Spomeniem kuracie na ihle, kurací paprikáš, kuracie stehná pečené na zelenine. Stravníkom k nim chutil bulgur a trojfarebné  cestoviny. Veľký úspech zožal mletý rezeň z králičieho mäsa, ktorý sme pripravovali už 2 krát. Pochutili si aj na karbonátku so sójovými kockami. O niečo menej stravníkov oslovili bravčové plátky so zeleninou a orechami a hovädzie po záhorácky.

 

   Zo šalátov sme zaradili do jedálneho lístka šalát z hlávkovej kapusty s kivi, šalát z čínskej kapusty s mexickou zeleninou. Boli spestrením nielen iných chutí, ale aj farieb ktoré lahodili oku.

 

   Z nápojov sme si osvojili nápoje z rakytníka s príchuťou višne, 100 % jablkovú šťavu, či nápoj z pomarančov.

 

   V ďalších dňoch plánujeme zaradiť do jedálneho lístka rybu so syrovo-bylinkovou kôrkou. V minulom období sa nám vcelku úspešne darilo zaraďovať aj lososa na rôzne spôsoby. Vidíme, že stravníci lososa prijali tak dobre, ako iné druhy rybieho filé, ktoré používame pri príprave polievok a hlavných jedál.

 

   Jednou z hlavných povinností  každej vedúcej školskej jedálne je pri príprave jedálnych lístkov dodržiavať predpísané množstvo živín, minerálnych látok, vitamínov a nezabúdať na pestrosť pri výbere surovín. Rovnako striedať technologické postupy pri príprave pokrmov, pričom uprednostňovať varenie, dusenie, zapekanie. Striedať pokrmy sýte a ľahko stráviteľné. Zabezpečovať rôznorodosť chutí. A práve v tomto nám pomáhajú aj receptúry z MSN pre rok 2015. Pri ich správnom výbere a načasovaní podávania je strava pestrejšia a hlavne zdravšia.

Vedúca ŠJ, Bc. Darina Uhrinová.

nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie Celý album ...
Pridal Marián Holica o 25.11.2015 13:33:47

Hovorme o jedle

V týždni od 13.X. do 17.X. 2014 sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu pod názvom:

„Hovorme o jedle.“

 V utorok 14.októbra, nás v školskej jedálni čakalo príjemné prekvapenie – švédske stoly, na ktorých boli pripravené rôzne dobroty z jabĺk - ako jablkový koláč,  guľky na spôsob Raffaela, domáca detská výživa a rôzne druhy ovocia na tanieroch. Najväčším zážitkom pre nás bolo pripraviť si svoj mixovaný nápoj z čerstvého ovocia a zeleniny „Smoothie „. Kto chcel, mohol si vybrať svoje obľúbené ovocie, vhodiť ho do mixéra, priliať vodu a ochutiť škoricou. A 3 mixéri sa nemali kedy zastaviť.

Presvedčili sme sa , že aj čerstvé ovocie sa dá chutne pripraviť a všetky vitamíny zostanú v nápoji.

Po ochutnávke nasledovali súťaže v ŠKD :

  • „Jablkománia „  

  • „Oberačka jabĺk zo stromu“ deti hľadali jabĺčka v ovocnom sade a za úlohu mali  zložiť  tajničku, ktorá znela: „jedno jablko denne.“

  • „Hra na čašníkov, “

  • „Deti šúpali jablká ústami“

  •  „ O naj... jablko „  -  jabĺčkovou kráľovnou  sa stala Martinka Melikantová.

     

Tento deň sme sa veľa naučili.  Aké sú vitamíny z čerstvého ovocia dôležité pre náš organizmus a v spojení s pohybom z nás formujú zdravých ľudí.

Vychovávateľky ŠKD  a vedúca ŠJ

 

Pridal Marián Holica o 23.10.2014 09:00:12

Súťaž "Hovorme o jedle"

ilustracny obrazok

Oznamujeme všetkým žiakom, zamestnancom a priateľom školy, že naša  škola sa zaregistrovala  do celoslovenskej súťaže „Hovorme o jedle“, ktorá sa bude konať od 13.10. 2014 do 17.10.2014.

Cieľom súťaže je , okrem iného,  vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu.

Naša škola, ŠJ a ŠKD sa zapoja do 2 vyhlásených denných tém. V utorok 14.10. 2014 na tému :

„Zelenina a ovocie.“  V stredu 15.10.2014 na tému: „Mlieko a mliečne výrobky.“

V rámci týchto dní budú pre žiakov školy pripravené rôzne aktivity, súťaže, krátke prednášky , prezentácie a nebudú chýbať ani obľúbené ochutnávky.

Tešíme sa na Vás !

 

Spracovala : vedúca ŠJ

Pridal Marián Holica o 09.10.2014 14:49:19

Poplatky v školskej jedálni v školskom roku 2014/2015

ilustracny obrazok

Vážení rodičia!

Na základe VZN mesta Handlová č. 3/2014 sa od 1. septembra 2014 menia poplatky stravného nasledovne: 1. stupeň - 1,09 € za jeden obed a mesačný poplatok na réžiu 2,50 €, 2. stupeň - 1,16 € za jeden obed a mesačný poplatok na réžiu 2,50 €. Réžia sa uhrádza už pri jednom odobratom obede v mesiaci. Platba za stravné sa uhrádza mesačne vopred poštovou poukážkou, z účtu alebo iným spôsobom.... Preplatky sa preplácajú dva mesiace pozadu. Prihlasovanie a odhlasovanie stravy je možné deň vopred u vedúcej ŠJ Bc. Darinky Uhrinovej na t. č. 0910 201 496.

Pridal Marián Holica o 28.08.2014 19:58:29

Farebný týždeň zdravia

ilustracny obrazok

V pondelok 7. apríla sa začal  „Farebný týždeň zdravia.“  V ŠKD A ŠJ sme tento deň  nazvali   „Modrým pondelkom“. Zamerali sme sa na propagáciu dôležitosti dodržiavania pitného režimu pre deti  predškolského a školského veku. Počas obeda sme ponúkali 3 druhy zdravých ovocných nápojov a nechýbala ani čistá voda. Deti z ŠKD prišli v modrom oblečení a popoludní súťažili v pití vody so slamkou.

Utorok 8. apríl bol „červeným“ a ponúkal  ovocie. Súčasťou obeda bol ovocný pohár zložený z rôznych druhov čerstvého ovocia. Popoludní si deti v ŠKD vyrobili náhrdelníky s ovocníčkami. A keďže zdravé jedlo a každodenný pohyb patria k sebe, prekonať prekážkovú dráhu s jablkom na tácke, bolo pre deti zábavné a jednoduché.

Biela streda 9. apríla sa niesla mliečnou cestou úplne doslova a do písmena. Po obede deti pili voňavé mliečko a pochutnávali si na krupicových kockách.  Deti v ŠKD potom s čelenkami na tému mlieka a mliečnych výrobkov súťažili na kolobežkách po „ mliečnej dráhe.“

10. apríl bol „Zeleným štvrtkom“. Nielen voda, ovocie, zelenina, mlieko a samozrejme zdravý pohyb sú pre naše deti nenahraditeľné. Patrí sem aj čerstvá zelenina. Táto je súčasťou každého obeda, či desiaty, podávanej v školskej jedálni.  Deti boli oblečené do zelených farieb, pýšili sa s náhrdelníkmi s obrázkami rôznych druhov zeleniny. Veselo súťažili v zbere zeleniny do koša.

Tento pestrý týždeň sme ukončili  11. apríla „Žltým piatkom“. Po obede sme ponúkali ochutnávku rôznych druhov cereálneho pečiva slaného, či sladkého. Deti v ŠKD súťažili vo dvojiciach v jedení celozrnných sušienok.

Celý tento týždeň sa niesol v znamení  farieb, zdravého a chutného jedla, zdravých nápojov, každodenného pohybu a radosti z neho. Zdravá výživa a pohyb, to je pre naše deti to pravé. Vedia to vychovávateľky  ŠKD, pracovníčky ŠJ a aj pani učiteľky I. stupňa,  a preto tento pekný týždeň pripravili a uskutočnili.

Na jeho úplný záver sa najaktívnejšie deti ŠKD dočkali aj medailí a všetky  deti sladkej odmeny.

A ešte pár slov.... A prečo to všetko robíme? V Slovenskej republike bol prijatý Národný program prevencie obezity.  Tento program má pomôcť zmeniť stravovacie návyky našich detí  a naučiť ich hýbať sa denne aspoň 30 minút. A my, zamestnanci školy, chceme tento cieľ dosiahnuť spolu s nimi.  

Spracovala: vedúca ŠJ  Bc. Darina Uhrinová, Dana Bieliková a Zita Beznosková  vychovávateľky ŠKD

nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie Celý album ...
Pridal Marián Holica o 04.05.2014 11:55:04

Morálne oceňovanie zamestnancov školského stravovania

Kliknutím zobrazíte prílohy
ilustracny obrazok

Vážení rodičia, žiaci, priatelia školy...

     O tom, že sa v našej školskej jedálni varí kvalitne a hlavne zdravo svedčí aj fakt, že dňa 19. novembra 2013 si vedúca ŠJ pri ZŠ Školská Bc. Darinka Uhrinová prevzala čestné uznanie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu za iniciatívnu prácu v oblasti zdravého životného štýlu.

     Pani vedúcej všetci gratulujeme a želáme jej veľa dobrých nápadov do budúcnosti.

kolektív zamestnancov, žiakov a stravníkov 

ZŠ Školská

 

Pridal Ľudmila Pogádlová o 27.11.2013 20:20:49

Deň zdravej výživy a varenia

ilustracny obrazok

    Dňa 22.11.2013 sa uskutočnil v priestoroch školskej jedálne "Deň zdravej výživy a varenia". 

Akcia sa uskutočnila na podporu zvýšenia spotreby ovocia, zeleniny a zdravých nápojov a podporu prevencie obezity u detí mladšieho a staršieho školského veku.

Pozvanie prijal opäť profesionálny kuchár, ktorý deťom pripravil sladké prekvapenie, ktoré zodpovedalo zásadám zdravej výživy. S deťmi sa odfotil a povedal pár slov o svojej práci a varení.

Vedúca ŠJ, pani vychovávateľky a pani kuchárky pripravili pre deti zdravú ochutnávku nátierok na celozrnnom pečive, ovocné a zeleninové taniere, ovocných ježkov a ovocné stromčeky, ktoré pripomínali malé umelecké diela. Deťom sa veľmi páčili a len sa tak po nich zaprášilo. 

Súčasťou každej nátierky bola menej "obľúbená" zelenina, či pochutina (cícer, brokolica, špenát, mrkva...) a predsa deťom veľmi chutili. Je len na nás a rodičoch, aby sme naše deti naučili jesť správne a zdravo. My sa o to snažíme každý deň.

Ďakujeme všetkým sponzorom, ktorí prispeli na túto krásnu akciu.

 

Bc. Darina Uhrinová

nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie nahlad obrazka z galerie Celý album ...
Pridal Marián Holica o 25.11.2013 14:13:50